Geestkracht

De wisselwerking tussen geest en emoties

Onlangs vond ik deze vraag in mijn mailbox:
"Ik blijf in mijn angst zitten denk door trauma jeugd. Als ik aan angst denkt voel ik angst. ik kom er niet door heen en waarom is die angst er. Ik ben helemaal geen angsthaas maar daardoor heb ik veel onrust in lijf. Kan jij mij helpen?" 
Deze vraagt legt iets heel belangrijks bloot wat we vaak veel ingewikkelder maken dan het is, namelijk: de kracht van onze geest!

Kijk nog maar eens naar de tweede zin: "Als ik aan angst denk voel ik angst" en dat terwijl ze denkt dat het door een trauma komt en blijft zoeken naar een waarom... Laten we dit samen eens onderzoeken. Wat gebeurt er als je aan vreugde denkt? Kijk eens heel gedetailleerd, wat doet je geest?

Het zoekt! Het zoekt naar een aanknopingspunt, een plaatje of een verhaal, waar het jouw gevoelsherinnering aan wat vreugde is aan kan koppelen. Merk je dat? Nu liefde... Wat gebeurt er als je aan liefde denkt?

Misschien vind je een positief beeld waarmee je een gevoel van liefde kan opwekken, misschien ga je juist een negatief verhaal zoeken, waardoor je geen gevoel van liefde als feedback krijgt van je emotionele systeem, maar van gemis bijvoorbeeld of pijn. Die geest is zo ontzettend krachtig! Vanuit daar wordt er gefocust en emoties reageren.

Denk nu maar eens weer aan angst. Dat is vast geen probleem. Heb je daarvoor een verhaal nodig gehad of kon je direct in de emotie stappen? Want zo slim is de geest ook. Je kunt ook gewoon direct naar een gevoelsherinnering en de content passeren. Dan wordt het zoeken naar het waarom in het verhaal lastig en moet je gaan beseffen dat je gewoon met je vingers kunt knippen en in iedere emotie kunt stappen die je wilt, zolang je die maar ooit gevoeld hebt. Maar of je dat wilt....? Dat is nu de vraag... En de keuze die je zelf gaat maken. Ga je je richten op angst of op vreugde?.. Of op dankbaarheid, vervulling, liefde?... Al het moois in je leven? De keus is volledig aan jou!

En zo simpel kan het zijn!
Echt.

Projecties inzetten voor inzicht (B8) VERPLAATST

Een mens lijdt onder vele misvattingen. Overtuigingen over het leven die het leven zelf niet reflecteert. Contradicties tussen de reële werkelijkheid en irreële ideeën kunnen we inzetten om overtuigingen te ontmantelen. Een zeer effectieve techniek waar je op deze dag inzicht in krijgt.

Lees verder

Emotiegroep Angst – onze duale werkelijkheid (A8)

Emotiegroep angst leert ons over de duale wereld waarin wij leven. Deze dagtraining is voor hen die zich willen verdiepen in de functie en omgang met emoties als angst, stress en paniek, maar ook over verantwoordelijkheid en het roer in eigen hand nemen.

Lees verder

Projecties Inzetten Voor Inzicht (B8)

Een mens lijdt onder vele misvattingen. Overtuigingen over het leven die het leven zelf niet reflecteert. Contradicties tussen de reële werkelijkheid en irreële ideeën kunnen we inzetten om overtuigingen te ontmantelen. Een zeer effectieve techniek waar je op deze dag inzicht in krijgt.

Lees verder

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

EEC logo liggend wit-oranje
 
OMDAT INZICHT HET VERSCHIL MAAKT

Het Emotie Expertise Centrum heeft als doelstelling het overdragen van kennis en inzicht over de functie, boodschap, werking van en omgang met emoties.
Wij streven ernaar dat emoties weer de positieve aandacht krijgen die ze verdienen, zodat de mens in balans met zichzelf en zijn omgeving kan functioneren.

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Something went wrong. Please check your entries and try again.

We gebruiken MailChimp als ons marketingautomatiseringsplatform. Door hieronder te klikken en dit formulier in te dienen, erkent u dat de door u verstrekte gegevens worden overgedragen aan MailChimp voor verwerking in overeenstemming met het Privacybeleid en de Voorwaarden van MailChimp.

Founder

Vera Helleman is oprichter van het EEC, schrijfster van 'De emotie encyclopedie' en founder van het gedachtegoed rondom de acht emotiegroepen en hun betekenissen. Tevens trainer van de EmotieCoach opleiding.

Winkelmand
Scroll naar top