Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Autisme en het ontbreken van ik-referentie

maandag 4 november- 09:30 - 17:30

€295

Zich niet in anderen kunnen verplaatsen...

Autisme staat bekend als een sociale stoornis. Het is voor een persoon met autisme moeilijk uit de woorden te komen, een gesprek te beginnen of adequaat te reageren op vragen. Als je ze vraagt: "Wat wil jij?" dan wordt er enkel gereageerd met een optrekkende schouderbeweging. En dat terwijl achteraf bleek dat er wel degelijk voorkeuren waren. Hoe komt dat nu?

Er zijn vele theorieën over dit 'gebrek'. Vera Helleman, de ontwikkelaar van deze nieuwe theorie, heeft zelf ASS met een scherp waarnemingsvermogen op innerlijke processen. Zij ervoer in de literatuur over autisme een zeer belangrijk, over het hoofd gezien, onderwerp: het 'ontbreken' van ik-referentie. Juist in het sociale stukje van de ASS problematiek speelt dit onderdeel een grote rol. Zij ontwikkelde een baanbrekende en verrassende manier om mensen met autisme aan te spreken die tot gevolg heeft dat er geen "weet ik niet" meer geantwoord wordt, maar juist een antwoord komt dat secuur is afgestemd op het voelen.

In deze training krijg je inzicht in dit deel van autisme, leer je er beter mee omgaan en zul je ook nog eens jezelf verrijken met een nieuwe visie op niet alleen a-typische mensen, maar ook neurotypische mensen.

Henriette

...

"Verfrissend, authentiek, verrassend. Dit geeft me hoop op een kentering in de gezondheidszorg en maatschappij; zogenaamde handicaps niet van bovenaf beoordelen en 'behandelen' maar vanuit de eigen ervaring. Ik kijk er met vreugde naar uit wat dit aan gevolgen gaat krijgen voor ouders en kinderen die hier dagelijks mee te maken hebben. Briljant!"

Bezoeker

ASS

"Ik begrijp mezelf nu veel beter"

Yvonne Wiertz

Jeugdarts

"De wijze waarop Vera de workshop geeft vind ik verhelderend, duidelijk, luchtig en met veel humor. Haar perspectief op de zogenaamde a-typicals is voor mij een grote eye opener en heeft mij meer inzicht gegeven in hoe wij mensen functioneren, zowel de zogenaamde a-typicals als de zogenaamde neuro-typicals."

Wij brengen wereld bij elkaar

Uniek aan onze trainingen over autisme is dat we zowel mensen met autisme als behandelaars en mantelzorger samen brengen. In het huidige zorgaanbod gaat het vooral om a-typische mensen te leren zich beter te handhaven in de neurotypische wereld. Terwijl de belevingswereld van een persoon met autisme een schat aan levensinzichten kan geven, zeker als het gaat om emotionele problematiek.

In Vera’s trainingen worden per thema handvatten gegeven aan zowel de a-typische als de neurotypische mens, om zo het beste van beide werelden te leren en integreren.

Er zijn twee pijlers waarop de trainingen zijn gebaseerd: de hypersensitiviteit die kenmerkend is voor ASS en het nihile ik-referentiekader. Maar ook de andere denkstijl komt aan bod en de voor- en nadelen daarvan in kader van het voorgaande.

Een greep uit de onderwerpen:

 • Ik-referentie versus Zelfbewustzijn
 • Het 'ontbreken' van ik-referentie
 • Voor en nadelen
 • Keuzestress
 • Een andere manier van communiceren leren
 • Evolutionaire ontwikkeling?
 • Leven vanuit zichzelf versus egoïsme

Wat je mag verwachten van deze dag zijn flinke aha-momenten over de besluiteloosheid van een persoon met een autisme spectrum stoornis, het 'flippen' op overcommunicatie en hoe je hen kunt begeleiden (of jezelf) in hun interne communicatie.
Op deze dag zijn zowel mensen met autisme, zorgprofessionals die werken met autisme of mantelzorgers welkom. Je krijgt op deze dag niet alleen meer begrip en handvatten voor de omgang met autisme op een nieuwe, baanbrekende manier, maar het is ook een verrijking in beider levensbeleving.

 

64B2

De trainer

Vera Helleman, schrijver van 'De emotie encyclopedie', voelexpert en oprichtster van het Emotie Expertise Centrum, zal u deze dag(en) meenemen in de wereld van gevoel op een nuchtere, verhelderende en liefdevol confronterende manier.

Vera is inspirerend spreker en trekt al jaren volle zalen. Zij heeft een achtergrond in de Integratieve Psychotherapie. Van jong af aan bekeek zij de wereld vanuit gevoelsperspectief en was gefascineerd door de vragen: 'Waarom doen  mensen wat ze doen en zeggen ze wat ze zeggen, terwijl dat heel vaak niet in overeenstemming is met hoe ze voelen?' Zij doorgrondde de wetten waarop onze realiteit stoelt en legde deze naast alle sociale regels waarvolgens wij leven en ontdekte grote discrepantie.

Zij bevindt zich zelf ook in het autistische spectrum, met een fascinatie voor menselijke structuren. Met haar zeer geavanceerd denkvermogen kon zij samenhang zien, daar waar anderen gevangen waren in emoties. Dat maakt haar behalve levenskunstenaar en leraar ook tot  ervaringsdeskundige. Daarnaast is zij dochter van een autistische vader en moeder van meerdere autistische en hoogbegaafde kinderen.

Praktische informatie:

 • De dag vindt plaats op Landgoed de Horst te Driebergen
 • Prijs: € 295
  Let op! Particulieren mogen deze trainingen meedoen voor de particuliere prijs van € 195 per dag. Vul daarvoor de kortingscode 'particulier-autisme' in na aanmelden.
  Krijg je deze training vergoed van je werkgever, vul dan bij 'factuuradres' de gegevens van de zaak in en bij 'verzendadres' je eigen gegevens.
 • De trainingsdag is inclusief lunch
 • Wilt u een overnachting extra bijboeken voorafgaande aan de trainingsdag (en ontbijt voor de volgende dag) dan kan dat HIER
  Als klant van EEC ontvangt u op de hotelkamers een flinke korting. (Een standaard of budget eenpersoonskamer is via ons € 62,50 en een deluxe hotelkamer € 82,50) Vul daarvoor de kortingscode 'EEC2019' in bij reserveren van de kamer(s).
 • Op deze activiteit zijn onze algemene voorwaarden van kracht
 • Annuleren is kosteloos mogelijk tot een maand voor de datum, tot 1 week voor de datum zal 50% van de totaalsom worden teruggeboekt, daarna is geen restitutie meer mogelijk
 • Reserveren kan hieronder
 • Per e-mail ontvangt u het ticket waarmee u toegang krijgt tot de zaal

Landgoed de Horst

Landgoed de Horst ligt op de grens van de Utrechtse Heuvelrug. Het is een inspirerende plek waar mensen bijeenkomen om te ontmoeten, te leren en te verbinden. De inrichting en omgeving is gericht op het ontplooien van talent. Met 24 hectare eigen bos en park in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug is Landgoed de Horst de ideale locatie voor bezinning en inspiratie.
Ook gezonde en vitale voeding staan hoog in het vaandel bij Landgoed de Horst. Alle producten en gerechten die zij serveren zijn zodanig samengesteld en bereid dat ze uitstekend aansluiten op de energiebehoefte van onze gasten
. Geschikt voor mensen die een flinke mentale of fysieke prestatie willen leveren.
Op Landgoed de Horst vindt u diverse kunstuitingen. Kunst is een bron van inspiratie. Van beeldende kunst tot proza en poëzie. Kunst op Landgoed de Horst is meer dan decoratie. Kijken naar kunst en het lezen van poëzie versterken de beleving en prikkelen de fantasie. 

Gegevens

Datum:
maandag 4 november
Tijd:
09:30 - 17:30
Kosten:
€295
Evenement Categorieën:
, ,

Locatie

Landgoed de Horst
De Horst 1
Driebergen, 3971 KR Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0343-556179
Website:
www.landgoeddehorst.nl
Al Onze Trainingen Zijn Gecertificeerd Door:
        _________________________________________________________________________________

Meer informatie over de opleiding tot 

De opleiding tot EmotieCoach is bedoeld voor hen die gefascineerd zijn door de taal van emoties en hiermee zouden willen werken in hun huidige baan als hulpverlener of eigen praktijk.
Meer informatie

: