Laden Evenementen

« Alle Evenementen

 • Dit event is voorbij.

De kracht van autisme : het ontbreken van ik-referentie

woensdag 22 mei 2019- 09:30 - 17:30

€195

Zich niet in anderen kunnen verplaatsen...

Autisme staat bekend als een sociale stoornis. Het is voor een persoon met autisme moeilijk uit de woorden te komen, een gesprek te beginnen of adequaat te reageren op vragen. Als je ze vraagt: "Wat wil jij?" dan wordt er enkel gereageerd met een optrekkende schouderbeweging. En dat terwijl achteraf bleek dat er wel degelijk voorkeuren waren. Hoe komt dat nu?

Er zijn vele theorieën over dit 'gebrek'. Vera Helleman, de ontwikkelaar van deze nieuwe theorie, heeft zelf ASS met een scherp waarnemingsvermogen op innerlijke processen. Zij ervoer in de literatuur over autisme een zeer belangrijk, over het hoofd gezien, onderwerp: het 'ontbreken' van ik-referentie. Juist in het sociale stukje van de ASS problematiek speelt dit onderdeel een grote rol. Zij ontwikkelde een baanbrekende en verrassende manier om mensen met autisme aan te spreken die tot gevolg heeft dat er geen "weet ik niet" meer geantwoord wordt, maar juist een antwoord komt dat secuur is afgestemd op het voelen.

Het ontbreken van ik-referentiepunt maakt dat je als persoon met ASS

 • Geen antwoord kunt vinden op vragen
 • Moeilijk keuzes kunt maken
 • Geen grenzen kunnen aangeven
 • Lastig kunnen anticiperen op de toekomst van de ‘ik’
 • Niet kunnen inleven in de behoeften en verwachtingen van anderen

Maar het maakt ook

 • Dat je potentieel gelukkiger kunt zijn dan menigeen
 • Dat je ruimte overhoudt om je hoofd te gebruiken voor wat je interesseert
 • Dat je oprecht en zonder dubbele agenda leeft
 • En veel meer in afstemming met je hart kunt leven

In deze training krijg je inzicht in wat dat ik-refereren nou precies is en hoe het werkt zonder dat kader. Je leert er beter mee omgaan als je zelf ASS hebt en alle deelnemers zullen zichzelf ook nog eens verrijken met een nieuwe visie op niet alleen a-typische mensen, maar ook neurotypische mensen in dit licht.

En last but not least! Je leert een nieuwe manier van communiceren waardoor je mensen met autisme veel beter 'bereiken' kunt. Nog voordat ze wegschieten in hun eigen wereld, omdat je de big issue waar ze op vastlopen in communicatie vermijdt.
Revolutionair en baanbrekend. (over dit onderwerp gaat Vera Helleman in oktober een TEDx talk geven! Omdat dit hét issue is in de bovenstaande problemen)

Henriette

...

"Verfrissend, authentiek, verrassend. Dit geeft me hoop op een kentering in de gezondheidszorg en maatschappij; zogenaamde handicaps niet van bovenaf beoordelen en 'behandelen' maar vanuit de eigen ervaring. Ik kijk er met vreugde naar uit wat dit aan gevolgen gaat krijgen voor ouders en kinderen die hier dagelijks mee te maken hebben. Briljant!"

Bezoeker

ASS

"Ik begrijp mezelf nu veel beter"

Yvonne Wiertz

Jeugdarts

"De wijze waarop Vera de workshop geeft vind ik verhelderend, duidelijk, luchtig en met veel humor. Haar perspectief op de zogenaamde a-typicals is voor mij een grote eye opener en heeft mij meer inzicht gegeven in hoe wij mensen functioneren, zowel de zogenaamde a-typicals als de zogenaamde neuro-typicals."

Wij brengen wereld bij elkaar

Uniek aan onze trainingen over autisme is dat we zowel mensen met autisme als behandelaars en mantelzorger samen brengen. In het huidige zorgaanbod gaat het vooral om a-typische mensen te leren zich beter te handhaven in de neurotypische wereld. Terwijl de belevingswereld van een persoon met autisme een schat aan levensinzichten kan geven, zeker als het gaat om emotionele problematiek.

In Vera’s trainingen worden per thema handvatten gegeven aan zowel de a-typische als de neurotypische mens, om zo het beste van beide werelden te leren en integreren.

Er zijn twee pijlers waarop de trainingen zijn gebaseerd: de hypersensitiviteit die kenmerkend is voor ASS en het nihile ik-referentiekader. Maar ook de andere denkstijl komt aan bod en de voor- en nadelen daarvan in kader van het voorgaande.

Een greep uit de onderwerpen:

 • Ik-referentie versus Zelfbewustzijn
 • Het 'ontbreken' van ik-referentie
 • anticiperen op de toekomst
 • Keuzestress
 • Een andere manier van communiceren leren
 • anticiperen op de buitenwereld
 • Leven vanuit zichzelf versus egoïsme

Wat je mag verwachten van deze dag zijn flinke aha-momenten over de besluiteloosheid van een persoon met een autisme spectrum stoornis, het 'flippen' op overcommunicatie en hoe je hen kunt begeleiden (of jezelf) in hun interne communicatie.
Op deze dag zijn zowel mensen met autisme, zorgprofessionals die werken met autisme of mantelzorgers welkom. Je krijgt op deze dag niet alleen meer begrip en handvatten voor de omgang met autisme op een nieuwe, baanbrekende manier, maar het is ook een verrijking in beider levensbeleving.

 

2-luik

Deze training is onderdeel van een 2-luik over autisme, waarin de volgende pijlers meer helderheid en positief totaalbeeld geven over autisme:

 • Het verkeren in een voelende realiteit (zie training over gevoelsleven)
 • Het leven zonder ik-referentiepunt en de verregaande gevolgen daarvan. (waar deze training over gaat)
 • In combinatie met een natuurwetlogisch brein
64B2

De trainer

Vera Helleman, schrijver van 'De emotie encyclopedie', voelexpert en oprichtster van het Emotie Expertise Centrum, zal u deze dag(en) meenemen in de wereld van gevoel op een nuchtere, verhelderende en liefdevol confronterende manier.

Vera is inspirerend spreker en trekt al jaren volle zalen. Zij heeft een achtergrond in de Integratieve Psychotherapie. Van jong af aan bekeek zij de wereld vanuit gevoelsperspectief en was gefascineerd door de vragen: 'Waarom doen  mensen wat ze doen en zeggen ze wat ze zeggen, terwijl dat heel vaak niet in overeenstemming is met hoe ze voelen?' Zij doorgrondde de wetten waarop onze realiteit stoelt en legde deze naast alle sociale regels waarvolgens wij leven en ontdekte grote discrepantie.

Zij bevindt zich zelf ook in het autistische spectrum, met een fascinatie voor menselijke structuren. Met haar zeer geavanceerd denkvermogen kon zij samenhang zien, daar waar anderen gevangen waren in emoties. Dat maakt haar behalve levenskunstenaar en leraar ook tot  ervaringsdeskundige. Daarnaast is zij dochter van een autistische vader en moeder van meerdere autistische en hoogbegaafde kinderen.

Praktische informatie:

 • De dag vindt plaats in Kloosterhotel ZIN
 • Prijs: € 195
  Krijg je deze training vergoed van je werkgever, vul dan bij 'factuuradres' de gegevens van de zaak in en bij 'verzendadres' je eigen gegevens.
 • De trainingsdag is inclusief lunch
 • Wil je een overnachting extra bijboeken voorafgaande aan de trainingsdag (en ontbijt voor de volgende dag) dan kan dat HIER
 • Op deze activiteit zijn onze algemene voorwaarden van kracht
 • Annuleren is kosteloos mogelijk tot een maand voor de datum, tot 1 week voor de datum zal 50% van de totaalsom worden teruggeboekt, daarna is geen restitutie meer mogelijk
 • Reserveren kan hieronder
 • Per e-mail ontvangt u het ticket waarmee u toegang krijgt tot de zaal

Kloosterhotel ZIN

Dit voormalig klooster heeft door de toevoeging van moderne architectuur een open en eigenzinnig karakter, maar de sfeer van het kloosterleven proef je er nog steeds. Bij kloosterhotel ZIN kunt u bewust samenkomen in een duurzame omgeving. Duurzame en hergebruikte materialen zorgen voor een natuurlijke uitstraling. Niet alleen eenvoud maar ook creatie werkt mee aan een succesvol samenkomen. Kunst is bij ZIN geen aankleding; ze is werkzaam aanwezig.

Hier vindt je persoonlijke aandacht en heerlijke gerechten uit de 100% biologische keuken  met zorgvuldig geselecteerde ingrediënten. Speciale dieetwensen worden met liefde door de kok voor jou bereidt. Gastvrijheid is voor ons een belangrijk uitgangspunt, wij laten u graag thuis en gezien voelen! Het huishouden wordt verzorgd door collega’s met een beperking.

U kunt bij ZIN overnachten in minimalistisch ingerichte kamer. Op station Vught kan een taxibus geregeld worden voor deelnemers van de trainingen.

Vraag naar de mogelijkheden voor overnachting, dieet of taxivervoer bij de receptie van ZIN

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available

Gegevens

Datum:
woensdag 22 mei 2019
Tijd:
09:30 - 17:30
Kosten:
€195
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,

Locatie

Kloosterhotel ZIN
Boxtelseweg 58
Vught, 5261 NE
+ Google Maps
Telefoon:
073 658 80 00
Website:
https://www.kloosterhotelzin.nl/
Al Onze Trainingen Zijn Gecertificeerd Door:
        

Meer informatie over de opleiding tot 

De opleiding tot EmotieCoach is bedoeld voor hen die gefascineerd zijn door de taal van emoties en
hiermee zouden willen werken in hun huidige baan als hulpverlener of eigen praktijk.
Meer informatie

:

EEC logo liggend wit-oranje
 
OMDAT INZICHT HET VERSCHIL MAAKT

Het Emotie Expertise Centrum heeft als doelstelling het overdragen van kennis en inzicht over de functie, boodschap, werking van en omgang met emoties.
Wij streven ernaar dat emoties weer de positieve aandacht krijgen die ze verdienen, zodat de mens in balans met zichzelf en zijn omgeving kan functioneren.

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Something went wrong. Please check your entries and try again.

We gebruiken MailChimp als ons marketingautomatiseringsplatform. Door hieronder te klikken en dit formulier in te dienen, erkent u dat de door u verstrekte gegevens worden overgedragen aan MailChimp voor verwerking in overeenstemming met het Privacybeleid en de Voorwaarden van MailChimp.

Founder

Vera Helleman is oprichter van het EEC, schrijfster van 'De emotie encyclopedie' en founder van het gedachtegoed rondom de acht emotiegroepen en hun betekenissen. Tevens trainer van de EmotieCoach opleiding.

Winkelmand
Scroll naar top