Liefdesverdriet

Hoe ga je liefdevol om met liefdesverdriet?

Vraag: Ik worstel op dit moment met een groot liefdesverdriet van een relatie die die ex partner heeft beëindigd. Hoe kan ik hier het fijnste en liefdevol voor mijzelf mee omgaan?

Antwoord: Wat een mooie vraag. Mooi, omdat je hierin mildheid naar jezelf laat zien en een bereidheid tot zelfverantwoordelijkheid. Allemaal belangrijke onderdelen van gelukkig zijn.

Regelmatig benaderen mensen mij met dit soort issues. Elke situatie is weer anders en er zit natuurlijk veel verschil in de processen die volgen op het loslaten van een partner waarmee je jarenlang samen was en kinderen hebt of een heftige, prille verliefdheid die onverwachts stopt. Het één is niet erger dan het ander, laten we dat voorop stellen. Iedereen krijgt zijn eigen levenservaringen. Er zijn wel een aantal wetmatigheden waardoor de ene situatie pijnlijker zal zijn dan de andere. Dat heeft niets te maken met de feitelijke gebeurtenissen, maar met hoe jij het ervaart. Gemiddeld genomen is het zo dat:

 • Hoe groter het (onvervulde) verlangen, hoe groter de pijn.
 • Hoe meer jij wilt vasthouden aan de persoon en de daarop geprojecteerde dromen, hoe groter het verdriet.
 • Hoe meer je levenssituatie verandert, hoe meer verwerkingsprocessen er zullen zijn.
  Daarmee bedoel ik dat wanneer je door een scheiding je huis moet verlaten, een co-ouderschap moet opzetten en een nieuwe baan moet zoeken, dan heb je wel heel veel te verwerken. Dat hoeft niet altijd een verslechtering te zijn, maar vraagt wel aanpassing.

Het laatste punt zouden we niet zozeer liefdesverdriet noemen, maar is een bijkomend proces met vele facetten. Daarom houd ik mij als het gaat om het verwerken van specifiek liefdesverdriet bij de eerste twee punten.

Verdriet en verlangen komen vaak samen voor, maar hebben wel een andere oorzaak. Verdriet wil ik daarin aanduiden als onderdeel van natuurlijk emotiegroep verdriet, verlangen behoort tot emotiegroep liefde. Beiden geven een ander levensfacet weer en andere neigingen en behoeften. Komen twee emotiegroepen samen dan bestaat de heling ervan ook uit twee componenten.

Emotiegroep Liefde – onze natuurlijke staat-van-zijn (A3)

Emotiegroep Liefde leert ons over verbinding met onszelf en met de ander. Deze dagtraining is voor hen die zich willen verdiepen in de functie en omgang met emoties als verliefdheid, onvervuld verlangen en jaloersie, maar ook begeerte, ontroering en dankbaarheid

Lees verder

Emotiegroep Verdriet – ons zelfhelend vermogen (A7)

Emotiegroep verdriet leert ons over ons zelfhelend vermogen en energetische balans. Deze dagtraining is voor hen die zich willen verdiepen in de functie en omgang met emoties als emotionele pijn, verscheurd zijn en rouw, maar leer je ook over overgave en de grootste valkuil waarin wij vallen als we ons verdrietig voelen.

Lees verder

Laten we even naar het eerste punt gaan: Hoe groter het onvervulde verlangen, hoe groter de pijn. De valkuil in emotiegroep liefde is onder andere dat je je drang naar geluk projecteerde op iemand buiten jou. Dit is wat er gebeurt als we verliefd worden: Er is opeens een verpersoonlijking van dat wat jij denkt dat jou gelukkig maakt en dus heb je die ander nodig om gelukkig te worden, zijn en blijven. Iedere dag dat die verliefdheid aanhoudt gaat dit je parten spelen. Deels ervaar je de vervulling, deels merk je dat je steeds verder bij jezelf vandaan wordt getrokken. Onrust, onzekerheid, afhankelijkheid… Ook dat hoort bij verliefdheid en is eigenlijk helemaal niet zo goed voor je. Dit komt dus doordat je het fundament voor je geluk buiten jezelf projecteerde. Wanneer een relatie in die fase wordt verbroken klapt die rozekleurige ballon uit elkaar en val je ineens weer op de koude grond. Al je illusies en dromen in duigen. Je moet je geluk weer ergens anders uithalen. Wat dacht je van uit jezelf? Ik weet het, dat is een bummer... Want wat kun je nou met zo’n uitspraak? Hoe haal je geluk uit jezelf? Je hebt gelijk, die bewoording klopt eigenlijk niet. Correcter zou zijn: De bron van geluk in jezelf vinden en die laten stromen. Van binnenuit. Hmm, lijkt dat je wat? Oké, denk dan maar eens terug aan het fijnste moment dat je had met de persoon waarover je nu liefdesverdrietig bent. En dan gaat het met name over het gevoel dat je van binnen kreeg in dat moment. Dat hele fijne geluksgevoel… Voel je dat? Voel je dat door je hele lichaam heen? Ja, je mag jezelf er helemaal in wentelen…. Nu opletten: Realiseer jij je wel dat dit gevoel nu in jou zit. De bron van die geluksemmer zit in jou en gaat stromen door jou heen. Het was alleen jouw geest die iets tastbaars nodig had om in te tunen op dit emmertje. Maar nu is het in jou… Van jou… Jou.

Dat brengt me gelijk op punt twee. Verdriet. Hoe meer jij vast zou houden aan het beeld van die andere persoon als gelukbrenger, hoe meer je pijn zal hebben. Laat het los. Geluk zit nu in jou en is niet meer afkomstig van die ander. Laat het verdriet je helpen het verleden en alle ideeën die daaromheen hingen te reinigen. Jou te ontdoen van wat niet meer dienend is. En dat is een keuze! Die jij moet maken. Niet meer die saboterende gedachten grijpen die je verdrietig maken. ‘Was het maar..’, laat ze voorbij gaan. Pluk nieuwe gedachten. Nieuwe focus. Dat is verantwoordelijkheid nemen voor je eigen geluk. En dat is emotioneel volwassen omgaan met liefdesverdriet.

12 reacties op “Hoe ga je liefdevol om met liefdesverdriet?”

   1. Klopt! Niet meer vasthouden….. Niet meer proberen vast te houden. Dat is beter te “handelen” dan loslaten.

  1. Wat vaak over het hoofd wordt gezien is de energetische verbinding. Zaak is dat je een relatievorm kiest bij de wij-energie die jullie zijn. Je kunt een relatie niet verbreken als die energetisch nog verbonden is een een relatie-intentie heeft. Dat kan alleen met het hoofd.

 1. kkoekkoekkoe

  Beste Vera,
  Al heel mijn leven(ik ben een man 55 jaar oud) worstel ik met het probleem dat ik erg snel verliefd word en dat tegelijkertijd mijn verliefdheid of liefde nooit word beantwoord wat dan weer resulteert in een intens verdriet,onlangs is het mij terug overkomen, dat was nu wel een tiental jaar geleden want om mezelf te beschermen had ik vanalles ingebouwd omdat niet meer voor te hebben,het patroon is steeds hetzelfde en voor mezelf heel herkenbaar,ik word ook steeds verliefd nadat ik iemand ontmoet en niet op het moment zelf,mijn gedachten gaan dan terug naar de fijne ontmoeting en mijn geest breit dan een hoop verhalen en fantasieen, mijn hersenen produceren een boel stoffen,lichamelijk voelt het alsof mijn hart uit mijn lijf wil springen,mijn maag draait constant,emotioneel zou ik soms alles tegelijk kunnen, lachen,huilen,boos zijn en automatisch reflecteer je steeds terug met alle oude vroegere onbeantwoorde liefdes zal ik het nu even noemen,in mijn hoofd voelt het alsof ik aan de drugs ben of dronken, de eerste nachten kan ik dan ook niet slapen, ik moet dan met de persoon kunnen communiceren maar wil ook zeker niet stalken,in het begin is er dan een groot verlangen of vraag, hoe gaat deze persoon reageren,vanaf dat de persoon mij dan afwijst ,keert de rust langzaam terug maar blijft het lege gevoel en de pijn soms ook erg fysiek,op dit moment mijn hart,soms zo hevig dat ik toch maar een nieuwe afspraak met mijn cardioloog heb gemaakt,de persoon waarop ik verliefd was geworden had mij verwezen naar de app van de emotie-encyclopedie, ik kan die niet downloaden op mijn smartphone omdat googlepay mijn creditcard niet wil accepteren, ik heb nu uw boek besteld en ontvangen en mij ingeschreven op de lezing van 8 september en de training van 11 september
  en ik heb juist enkele youtubeafleveringen van jou bekeken
  hopelijk betert het allemaal snel
  ik ben blij dat ik u ontdekt heb
  tot in september

 2. Ik was erg in de war toen mijn man me vertelde dat hij een scheiding nodig had, simpelweg omdat hij verliefd werd op een dame die ze ontmoette, hij al zijn spullen nam en mijn huis verliet. zelfs wanneer ik hem smeek om niet te gaan, maar hij stond erop en vertrok. Het was helemaal niet gemakkelijk voor mij omdat ik pijn had en niet naar mijn werk kon gaan of zelfs kon eten. ik nam contact op met Dr. Moses voor hulp omdat ik meer interessante verhalen over hem heb gehoord over hoe hij talloze gebroken huwelijken en relaties redde. ik nam snel contact met hem op toen ik problemen had met mijn man en vertelde hem mijn verhaal, ik heb nooit geweten dat dokter Moses zo aardig kon zijn, hij vertelde me dat mijn man binnen 8 uur bij me terug zou komen en alles gebeurde precies zoals hij zei en toen concludeerde ik dat ik een God op aarde heb gevonden en ik zal over hem blijven getuigen tot Christus komt. je kunt contact met hem opnemen als je hulp nodig hebt: mosesatatanlovedoctor @ gmail. com
  whatsapp hem nummer +2349064637209

 3. Ik ging door een depressie toen mijn man mij en de kinderen verliet voor een andere vrouw, we hadden een mooi leven samen en een vredig huis samen. Enkele dagen geleden merkte ik wat vreemd gedrag van hem op, plotseling een paar weken later ontdekte ik dat mijn man iemand anders zag. hij stopte met praten en kwam laat thuis van zijn werk, hij gaf nauwelijks om mij en de kinderen, ik smeekte hem zijn wegen te veranderen en een goede man te zijn die hij was. hij weigerde naar mij te luisteren. Ik huilde bitter met een gebroken hart omdat mijn huwelijk uit elkaar was gevallen. Ik heb alles gedaan wat ik kon om dit probleem op te lossen, maar het mocht niet baten. Ik werd erg bezorgd en hulpeloos. Ik hoorde goed nieuws over de echtelijke regeling van Dr.Goko, ik nam contact met hem op en legde alles uit wat er gebeurde met een hoop op een oplossing van hem. Hij beloofde me te helpen, wat hij deed. Hij lost het probleem in mijn huwelijk op en herenigt mijn man weer met me. Zeg met trots dat mijn huwelijk weer beter samen is. contact voor hulp e-mail: dr.gokosspiritualcaster@gmail.com
  WhatsApp en Viber dit nummer 2348056398964

 4. Ik heb een fout gemaakt die me mijn relatie heeft gekost. Ik bedroog mijn vriend en hij maakte het uit met mij. Ik kan echt niet uitleggen hoe het is gebeurd, maar mijn grootste spijt was toen mijn vriend te weten kwam dat ik hem bedroog en hij vertelde me dat het tussen ons was. Ik hou zoveel van hem, maar ik weet echt niet hoe ik mezelf zo’n fout heb laten maken, ik smeekte mijn vriend maar hij weigerde te luisteren. Het leven was eenzaam en mijn gedachte om voor altijd bij hem te wonen was bijna weg toen ik getuigenissen van mensen tegenkwam die Lord Bubuza heeft geholpen. Ik nam contact op met Lord Bubuza en vertelde hem alles wat er was gebeurd en hij beloofde me te helpen. Hij vertelde me dat Nicole me zal vergeven en met me zal trouwen. Ik geloofde hem eerst niet, maar nadat ik de items had gekocht, sprak Lord Bubuza de betovering uit en vertelde me dat Nicole naar me zal komen bedelen. Uren later belde Nicole me en vroeg waar ik was, vertelde ik hem, hij kwam bedelend en huilend op zijn knieën en ik vergaf hem. Hij heeft me voorgesteld en we zijn nu 2 jaar getrouwd en we hebben samen een dochter.

  1. Fantastisch dat het leven dit vervolg voor je nam. Wel wil ik je waarschuwen dit toe te schrijven naar een personage buiten jou! Dat idee maakt je afhankelijk en zet je in dualiteit. Beter is te zien dat als jullie nog goed materiaal waren voor elkaar om processen mee uit te wisselen en hij misschien even een break nodig had voor een proces en voor een volgend proces weer met jou als medespeler door kon…. (uit liefde bedoeld en jouw intuitie die dit op mijn page schreef)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

EEC logo liggend wit-oranje
 
OMDAT INZICHT HET VERSCHIL MAAKT

Het Emotie Expertise Centrum heeft als doelstelling het overdragen van kennis en inzicht over de functie, boodschap, werking van en omgang met emoties.
Wij streven ernaar dat emoties weer de positieve aandacht krijgen die ze verdienen, zodat de mens in balans met zichzelf en zijn omgeving kan functioneren.

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Something went wrong. Please check your entries and try again.

We gebruiken MailChimp als ons marketingautomatiseringsplatform. Door hieronder te klikken en dit formulier in te dienen, erkent u dat de door u verstrekte gegevens worden overgedragen aan MailChimp voor verwerking in overeenstemming met het Privacybeleid en de Voorwaarden van MailChimp.

Founder

Vera Helleman is oprichter van het EEC, schrijfster van 'De emotie encyclopedie' en founder van het gedachtegoed rondom de acht emotiegroepen en hun betekenissen. Tevens trainer van de EmotieCoach opleiding.

Winkelmand
Scroll naar top