“Iedereen heeft angst”
Heb je geen angst om Corona te krijgen, dan heb je angst voor wat de vaccinatie in je lichaam teweeg zal brengen of om je baan te verliezen als je je niet vaccineert of angst dat je kind wéér thuisonderwijs moet krijgen, de wereld verder en verder polariseert en daarmee helemaal niet meer veilig is of angst om de mensheid die op het eind van z’n latijn is, angst om je standpunt te herzien, angst om deze uit te spreken, angst voor de dwarsliggende anti-vaxer of angst voor armoede en roof of een wereld waarin tech, pharma en een QR-controle systeem ons beheersen en onze medeburgers die controle gaan uitvoeren door hun dierlijkste zelf vrij te laten…. Iedereen is bang.
Natuurlijk in meer en mindere mate, want broertjes en zusje van bang zijn onrust, je zorgen maken en zelfs… vertrouwen dat het straks wel goed komt, want… ook die komt voort uit de vrees voor wat we op dit moment zien. Vertrouwen staat redelijk bovenaan de ladder van angst, maar is echt onderdeel van deze emotiegroep en vraagt dus iets van je.
Wat kunnen we met angst?
Emoties geven ons feedback en richting, maar hoe doen ze dat als het gaat om angst?
Van nature is angst een zeer belangrijke drijfveer geweest om onszelf te beschermen. Zodra er een gevaar op ons afkomt dan moeten we vechten, vluchten of doen of we dood zijn. Dus ga in ieder geval niet in non-acceptatie over je angst, want stop je een emotie in de doos van Pandora, dan komt hij er op een ongecontroleerd moment uit en bestuurd het jou. Terwijl emoties gereedschap zijn dat jou zou moeten dienen. Blijf dus wakker!
Een mens is eigenlijk maar een vreemd wezen. Wij staan bovenaan de voedselketen en natuurlijke vijanden zijn er bijna niet meer en toch wandelen wij een stuk gestresster door het leven dan de dieren op onze planeet. Dat komt, doordat wij een brein hebben dat gevaar kan voorspellen…. tenminste dat denken wij, want het is vrijwel nooit zo gelopen als wij dachten. Soms trof ons het noodloot zonder dat we dat zagen aankomen en andere keren bleek alles mee te vallen. Een mens lijdt het meest onder het leed dat hij vreest zeggen ze niet voor niets. Het is vooral onze conclusie over wat er gaande is en op stapel staat die voor
zorgt. Zo’n angst-conclusie heeft twee kenmerkeb:
- Er is een gevaar búíten ons
- En wij ervaren hier geen invloed op
Hoe wij dat gevaar omschrijven is voor elk individu anders, maar dit hebben al die angst-conclusies gemeen met elkaar: ons noodlot ligt in externe handen… In de handen van Corona, van de overheid, van de ongehoorzame burgers, van de ‘slapenden’, van je baas van… en wij hebben geen invloed hierop.
..of kunnen we dit nog op een andere manier zien?
Jazeker!
Buitenwereld = Binnenwereld
Wanneer dat gevaar niet buiten ons zou zijn, maar binnen ons… dan zouden we er wél invloed op hebben!
Het is namelijk in de eerste plaats ónze conclusie. En ter info: een conclusie is een gedachte die jíj voor waarheid aan hebt genomen en daarmee als het ware hebt ‘vast gezet’ in jouw overtuigingensysteem. Jóúw overtuigingensysteem. Jou, omdat deze voor de meeste mensen bepalen hoe je jezelf ziet en identificeert en dus: wie jij bent. Het is daarom nogal een vraag als is ik je zou vragen “Ben je bereid je conclusies te heroverwegen?”. Dat is veel gemakkelijker op een moment dat je nog twijfelt aan wat je ziet dan wanneer het standpunt eenmaal gemaakt is.
Ben je bereidt echt opnieuw je conclusies te onderzoeken dan is het in geval van angst interessant om het fundament van onze angst te onderzoeken. Laat ik je daarom eens prikkelen met een aantal vragen:
- hoe heb jij het gevaar geïnterpreteerd?
- heeft deze manier van kijken een positieve invloed op jou?
- kan het ook anders?
- is het echt een gevaar?
- is het werkelijk buiten jou?
- heb jij invloed op hoe het zich in jouw buitenwereld manifesteert?
- is jouw buitenwereld echt buiten jou?
- heb jij invloed op hoe jij jouw buitenwereld ziet?
- hoe besluit jij ernaar te kijken?
Angst vraagt van ons contact te maken met onze kern en vanuit die rust en aanwezigheid wérkelijk kritisch te kijken naar onze eigen conclusies… want:
“onze conclusies bepalen ons handelen”
Wil je meer leren over angst?
Zelfinzicht
‘Een mens lijdt het meest onder het leed dat hij vreest’…
dat weten we allemaal, maar hoe zit dit precies?
Zelfredzaamheid
Leer hoe je uit de greep van angstgedachten kunt komen.
Zelfliefde
Leer te kiezen voor een andere weg dan die van angst.
Zelfontwikkeling
Zet stappen in het herpakken van je autonomie.
Zelfbeheersing
Ontdek hoe waakzaamheid voor de valkuilen van je eigen geest je naar een stevig anker in jezelf leidt.
Ik probeer met vallen en opstaan in dit lichaam te switchen.. Met switchen bedoel ik vele momenten binnen te gaan in het NU moment en dat moet zich niet manifesteren want dat is er, ik moet alleen met aandacht ernaartoe gaan en tenvolle me toe-eigenen. De stroming brengt mij dan in het AL dat ik ben en altijd was zonder tijd en ruimte. Het kostbaarste is dat nooit verweg zo nabij in alle omstandigheden en het geraakt nooit besmet. Xxxxx