Vraag: Hoe zit het met het tegelijkertijd ervaren van tegengestelde emoties? Ik voel me op het moment (seksueel) aangetrokken tot iemand terwijl ik tegelijkertijd ook afkeer voel, wat het heel ingewikkeld maakt, vooral vanwege de gedachten/overtuigingen die daar dan weer bij komen kijken. Hoe werkt dit en wat wil mij dit zeggen?
Antwoord: Emoties zijn het gevolg van geloven in gedachten. Zij stemmen af op een situatie en hoe jij hem bekijkt past bij wie je werkelijk bent of niet. Het is heel normaal dat er meerdere emoties tegelijkertijd opkomen, bij situaties waar we meerdere en zelfs conflicterende ideeën over hebben. Dat betekent dat emoties je ook meerdere boodschappen kunnen geven. Het is dus ook aan jou om te te destilleren op welk onderdeel ze betrekking hebben. Daar bedoel ik mee dat mensen een situatie, zoals een aangetrokken voelen tot iemand, als één onderwerp zien, maar er zijn veel meer facetten aan die levenssituatie.
Je aantrokken voelen tot diegene… Is dat puur seksueel of zijn en nog meer dingen die je aantrekkelijk vindt? Deze vertellen je iets over jezelf. Al het moois dat je ziet wil wakker worden in jou. Overigens is seksuele aantrekkingskracht ook wel echt iets biologisch. Als je een sterke tegenoverliggende pool voelt dan gaat jouw vrouwelijke kant reageren. Dat heeft helemaal niets te maken met of de man bij je zou passen als persoonlijkheid, maar puur met zijn seksuele energie. In dit geval zou het ook zo kunnen zijn dat de man veel testosteron heeft en een krachtige energie. Mocht jij bijvoorbeeld non-acceptatie op boosheid hebben, dan zou je diezelfde energie kunnen interpreteren als agressie en daar afkeur over voelen. En het zou ook best zo kunnen zijn dat beiden in de man aanwezig zijn, omdat het broertjes van elkaar zijn.
Daarnaast kunnen er door het gedrag en de persoonlijkheid van de man allerlei associaties gemaakt worden die positief of negatief resoneren met bepaalde overtuigingen in jou. Die ook weer allemaal een emotie gaan oproepen. En, zoals je zelf al aangeeft, je gedachten kunnen ook op hol slaan over wat dit allemaal voor jou zal betekenen en allerlei verhalen daarover gaan bedenken, die ook weer emoties oproepen, omdat emoties moeten reageren op wat jij je in je hoofd haalt. Dat maakt deze man in ieder geval tot goed studiemateriaal… Maar let op! Daar hoef je geen relatie voor aan te gaan met hem (die keus is aan jou). Daarvoor hoef je hem in principe alleen maar af en toe te zien en in jezelf te observeren wat je allemaal denkt en voelt. Je emoties zullen je vertellen of die overtuigingen nog wel van nut voor je zijn of niet.
Dankjewel voor je antwoord! Dit was mijn vraag die ik ingestuurd had, en ik zou nu willen dat ik hem uitgebreider/specifieker had gemaakt. 🙂
De non-acceptatie zit niet op boosheid/aggressie, maar deze uitleg maakte wel ineens heel veel duidelijk.
Het gekke is dus dat zowel de aantrekking als de afkeer in de emotiegroep vreugde zit: genot, plezier, optimisme, vrijheid, uitbundigheid, etc. daar zit bij mij dus de non-acceptatie. Ik schrijf “gek” want het lijkt ergens raar omdat dat hele fijne emoties zijn en hoe kun je daar nu een non-acceptatie op hebben. Het heeft te maken met oude overtuigingen, moraliteit, schaamte ook, en maakt ook dat ik blijf hangen in zinloosheid/depressiviteit (ik mis die vreugde-vlam!). Ik ben blij dat dit nu voorbij komt en helder(der) mag worden. Heel interessant! Nogmaals dank, Vera!