8 tips voor een gezonde en gelukkige relatie

1. Blijf gelijkwaardig naar elkaar.

Gelijkwaardigheid is de basis van een gezonde relatie. Wij zijn nooit gelijk, de een is beter hierin, de ander daarin, maar gelijkwaardig zijn we wel. Op het niveau van ons wezenlijke zelf, voorbij geslacht, intelligentie en vaardigheden. We worden ongelijk wanneer we in de laag van goed en fout gaan dwalen en de ander gaan bekritiseren of zijn of haar goed en fout gedrag. Voorkom dit! Zodra jij je laat bepalen door het goede of foute gedrag van de ander, ondermijn je jullie beider geluk, omdat je daarmee uit gelijkwaardigheid gaat en dat de laag is waar onvoorwaardelijke liefde is.

2. Stimuleer je partner tot zelfontplooiing

De drijfveer van ieder levens wezen is groei. Daarop trekken we de mensen om ons heen, bewust of onbewust, aan. Je stimuleert dus al groei door puur en alleen jezelf te zijn. Soms echter zal je partner in een fase komen waarop het misschien ook zonder jou dingen moet ondernemen of zelfs ogenschijnlijk tégen jou. Ga ervanuit dat ieder mens intuïtief weet welk pad het moet volgen. Voelt dat pad voor de ander als een pad van blijdschap, geef het ruimte, ook al doorkruist dat jouw behoeften… Beperk je een ander in dat wat zo wezenlijk is dan gaat dat onherroepelijk leiden tot schuldwijzerij. En zodra je dader wordt voor je partner dan is de gelijkwaardigheid zoek.

3. Verbiedt elkaar niets.

Soms onderneemt je partner stappen die indruisen tegen jouw normen en waarden of tegen jouw persoonlijke agenda of behoeften. Natuurlijk is het goed jezelf te blijven en eerlijk te zijn over wat het met jou doet, maar een ander proberen te sturen met jezelf als inzet is onder de gordel wat mij betreft. Onvoorwaardelijke liefde laat vrij en probeert de ander niet te veranderen, maar blijft wél trouw aan zichzelf. Het kan dus best zijn dat er vanalles veranderd doordat jullie beiden stappen zetten die van binnenuit goed voelen. Weet daarin dat als je écht verbonden met elkaar bent op zielslaag dat dit dan stappen zijn die die verbinding erin betrokken hebben.

4. Vergeet nooit dat je partner vriend is en geen vijand.

Merk je die houding in jezelf… gooi het open en kijk als eerste naar waarom je die ander als vijand bent gaan zien. Grote kans dat je de valkuil van punt 1 bent in gevallen. Ieder partnerschap geeft jou stof tot zelfreflectie. Het is een illusie dat de ander je gelukkig gaat maken, het is wel zo dat de ander je kan leiden naar het geluk dat in jezelf ligt door thema’s aan je te spiegelen. Kijk dus altijd naar binnen als je iets op je partner projecteert.

5. Ondervang elkaars zwakten

In plaats van de anders zwakte te bekritiseren en proberen te veranderen… ondervang ze. Wees liefdevol naar elkaar onvermogen en zie jezelf als hulpbron hierin. Geven geeft niet alleen jou veel meer voldoening dan proberen te krijgen, maar de ander zal juist dit zo erg waarderen dat je er dankbaarheid voor terug krijgt. En dankbaarheid is een nog fijner gevoel dan liefde.

6. Train jezelf te blijven kijken naar de mooie eigenschappen van je partner

Dezelfde valkuil als waar je bij punt 5 in kunt stappen kun je ook ondervangen door bewust te blijven kijken naar de mooie eigenschappen van je partner. Het zijn die kleine, prettige dingen van je partner die voor jou de poort naar de liefde in jezelf open zetten, waardoor jij kan kijken vanuit liefde… naar je partner. Dit alles kun jij kiezen en zal de relatie ten goede komen.

7. Ken elkaars basisbehoeften en help die te vervullen

Een basisbehoefte is iets anders dan een leegte dat de partner projecteert op iets dat het dénkt nodig te hebben. Dat laatste kun je maar moeilijk geven en als je het geven zal het nooit genoeg zijn, omdat dit soort projecties altijd nodig zijn om diegene de bron van overvloed in zichzelf te laten vinden. Het gaat om het tegemoetkomen in basisbehoeften. Dat wat de partner echt belangrijk vindt en voor hem of haar een bepaalde basisvertrouwen en veiligheid geeft. Zoals duidelijkheid, eerlijkheid,

8. Bepaal of verwacht niets… geniet van wat ontstaat

Zodra je wil gaan bepalen hoe, wat, waar, wanneer iemand iets doet of niet doet ga je proberen te veranderen. En veranderen doe je alleen vanuit de laag van goed en fout. En dat is het begin van non-acceptatie, voorwaardelijk ‘liefde’ en een gevoel van afgescheidenheid in jezelf. Onvrede projecteren op de ander namelijk is een teken van onvrede in jezelf. Laat slachtoffer en dader buiten de deur en weet dat je ten eerste altijd verantwoordelijkheid draagt voor jezelf en je eigen geluk. Het leven én de relatie is een stuk leuker als je niets wil bepalen of verwacht, maar geniet van wat er in jullie contact ontstaat. Ben je verbonden, dan zul je vanuit verbinding stappen zetten die voor beiden dienstbaar zijn.

Deze lijst zou nog veel uitgebreider kunnen zijn of juist teruggebracht kunnen worden tot één onderwerp: Live, let live and enjoy each others company when it’s there

Lezing: Hoe emoties ons naar onze roeping leiden

Lezing waarin Vera Helleman een introductie en demonstraties geeft over de functie en werking van emoties met betrekking tot het vinden van onze roeping.

Lees verder

Lezing: Emoties bij kinderen

Lezing waarin Vera een introductie geeft over emoties en hoe deze van toepassing zijn op kinderen en hoe jij hen daarmee kan helpen.

Lees verder

Lezing: Emotieregulatie

Lezing waarin Vera een introductie geeft over de werking van onze emoties en hoe deze op een gezonder manier te reguleren.

Lees verder

Lezing: Emoties en fysieke klachten

Lezing waarin Vera een introductie geeft over de werking van emoties en hoe deze gerelateerd zijn aan fysieke klachten

Lees verder

1 gedachte op “8 tips voor een gezonde en gelukkige relatie”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

EEC logo liggend wit-oranje
 
OMDAT INZICHT HET VERSCHIL MAAKT

Het Emotie Expertise Centrum heeft als doelstelling het overdragen van kennis en inzicht over de functie, boodschap, werking van en omgang met emoties.
Wij streven ernaar dat emoties weer de positieve aandacht krijgen die ze verdienen, zodat de mens in balans met zichzelf en zijn omgeving kan functioneren.

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Something went wrong. Please check your entries and try again.

We gebruiken MailChimp als ons marketingautomatiseringsplatform. Door hieronder te klikken en dit formulier in te dienen, erkent u dat de door u verstrekte gegevens worden overgedragen aan MailChimp voor verwerking in overeenstemming met het Privacybeleid en de Voorwaarden van MailChimp.

Founder

Vera Helleman is oprichter van het EEC, schrijfster van 'De emotie encyclopedie' en founder van het gedachtegoed rondom de acht emotiegroepen en hun betekenissen. Tevens trainer van de EmotieCoach opleiding.

Winkelmand
Scroll naar top