
Online training
Begeleiden van mensen zonder ik-referentie punt...
Daar werken de geijkte methoden niet op. Dat vraagt nieuw inzicht.
Wat leer je?
Leer dit specifieke onderdeel van autisme kennen
en biedt effectieve hulp aan hen die leven in een wereld vol ego's
Inzicht
Leer het verschil kennen tussen zelfbeeld, ego, en het ontbreken van ik-referentie en hoe je iemand met autisme kunt helpen met een stuk zelfzorg en zelfvertrouwen
Kennis
Begrijp welk effect het ontbreken van ik-referentie heeft op het anticiperen op de toekomst of de buitenwereld
Kunde
Leer hoe je autisme gerelateerde problemen mbt dit onderdeel herkent en tools kunt bieden die hun leven vergemakkelijkt
Hoe werkt het?
Inhoud van de training
In dit blok gaan we dieper in op referentiekaders en wat het betekent als je geen ik-referentiekader hebt aangemaakt.
Wat is nu het probleem van het ontbreken van de ik-referentie?
Mensen met autisme lijken een laag zelfbeeld te hebben, maar wat als de oplossing voor hen daar ligt waar wij nog niet eerder keken?
Autisten hebben regelmatig moeite om voor zichzelf te zorgen, zelfs als het gaat om primaire levensbehoeften als eten en drinken. In dit hoofdstuk leggen we dit uit en dragen we een oplossing aan.
Leer hier meer over hoe zelfvertrouwen werkt bij mensen met autisme, zodat je hen beter hierin kunt bekrachtigen.
Zelfreflectie en zelfcontrole is soms lastig voor mensen met autisme. Wat logisch is zonder ik-referentie, daarom gaan we het bewustzijn inzetten als oplossing.
Eén van de kenmerken van autisme is moeite hebben met voorstellen van dingen die er niet als zodanig zijn, maar is dat wel zo? Wát is er nu precies moeilijk aan en waarom?
De hele maatschappij is gericht op doelen stellen en planning. Hoe kun je autist die vooral in het Nu leeft hierin participeren?
Een autist merkt pas een grens op, op het moment dat hij er tegenaan loopt... met alle scherven van dien. Hoe kunnen we hen hier een handreiking doen?
Angst typeert zich door het ontbreken van ik-sterkte. Is het hierom dat autisten zoveel angst ervaren? En wat kunnen we eraan doen?
Ja! Inleven in een ander is lastig voor iemand met autisme. Tenminste, mentaal dan, want affectief gaat dat prima. maar als het om verwachtingen gaat waar je aan moet voldoen... o jee. In dit hoofdstuk leggen we uit waarin dit moeilijk is en hoe we dit kunnen ondervangen.
Veel autisten, vooral vrouwen, zijn hun hele leven al zich continu aan het proberen aan te passen. Ook 'pleasegedrag' komt veel voor. Tussen aanhalingstekens, want de onderliggende motivatie is totaal anders. Dat en meer ga je in dit hoofdstuk leren.
En na een hoop informatie de binnenwereld van iemand waarvan de ik-referentie ontbreekt ga je hier leren hoe het tóch mogelijk is om spontaan in interactie te gaan met de anders als autist.
Van Zelfzorg naar Zelfredzaamheid t.o.v. de buitenwereld. Er zijn wegen!
In dit hoofdstuk nog even alles in een helder overzicht en met oog op hoe als coach, begeleider, mantelzorger of therapeut om kunt gaan met autisten waarvan de ik-referentie ontbreekt.
De trainer

VERA HELLEMAN
Is schrijver van 'De emotie encyclopedie', voelexpert en oprichtster van het Emotie Expertise Centrum, zal je in deze training meenemen in de wereld van gevoel op een nuchtere, verhelderende en liefdevol confronterende manier.
Vera heeft een achtergrond in de Integratieve Psychotherapie en verdiepte zich vanuit inzicht in non-dualistische principes in de wetmatigheden van onze menselijke realiteit en de structuren van onze menselijke geest en gevoelens. Van jongs af aan bekeek zij de wereld vanuit gevoelsperspectief en was gefascineerd door de vragen: 'Waarom doen mensen wat ze doen en zeggen ze wat ze zeggen, terwijl dat heel vaak niet in overeenstemming is met hoe ze voelen?' Zij heeft zelf autisme, wat haar ervaringsdeskundige maakt. Zij deelde haar inzichten hierover in het boek 'De kracht van autisme' waarmee ze al vele mensen hielp.
De opleiding
Deze trainingsmodule is onderdeel van de C-module reeks van de opleiding ‘De EmotieCoach methode’. EmotieCoaching is een snelle coachvorm waarbij de sturing in het gesprek komt vanuit het emotionele navigatiesysteem van de cliënt. De EmotieCoach treedt hierbij op als vertaler van wat jouw binnenwereld aangeeft nodig te hebben.
In het A-module traject leer je je eigen emotionele navigatiesysteem kennen en gebruiken.
In het B-module traject leer je deze inmiddels geintegreerde informatie inzetten om ook anderen te coachen.
Het C-module traject is toegespitst op mensen met autisme.
Je kunt zelf modules sparen om tot een volledige opleiding te komen en dus ook iedere module apart volgen.


Wat deelnemers zeggen
"Dankjewel, het was weer een prachtige dag, veel informatie, super interessant en ik ga met mijn zoon oefenen"
"Heel verhelderend en genoeg om zelf ook mee te gaan oefenen. 🙂 Dankjewel voor deze fijne dag.”
"Mooie interventies ook, mooie dag weer, leerzaam en veel inzicht, inspirerend, dankjewel!”
"Ik ga deze nog eens rustig na kijken om echt eigen te maken”
Direct inschrijven
C3 Autisme en het ontbreken van ik-referentie
€139
Krijg mee inzicht in dit cruciale facet van autisme
Bezie karakteristiek autisme gerelateerde probleem totaal anders
Leer hier effectieve hulp aan te bieden
(Na betaling ontvang je een e-mail met instructies en vind je de training in je account nadat je hebt ingelogd)
Op deze producten zijn de algemene voorwaarden van kracht.
Studiemateriaal voor trainingsdagen op locatie en syllabi bij online trainingen zijn inbegrepen.
Iedere online lesmodule is 3 jaar lang onbeperkt toegankelijk.
Misschien ook interessant
Online training C2 Autisme en hypersensitiviteit
Online training Het begeleiden van hoog sensitieve personen… is een bijzonder en dankbaar proces Zie hen, voel hen en geef tools uit een wereld van overprikkeling naar innerlijke rust InzichtOntdek hoe deze gevoelige aard functioneert in goede en slechte tijden KennisNeem kennis van de gevolgen van gevoeligheid en de zin en onzin van bepaalde handvatten en …
Online training C2 Autisme en hypersensitiviteit Lees verder »
Online training C4 Autisme en natuurwetmatig denken
Online training Wonderlijke breinen, vragen zuivere coaching Briljante geesten, maar sociaal onhandig, dat is het juk dat autisten dragen. Hoe coach je deze doorgaans slimme mensen zonder verwarring te scheppen en het hoofd te laten tollen? Van proberen de A-typische mens te leren aanpassen naar het ontluiken van het unieke talent InzichtOntdek karakteristieken manier van …
Online training C4 Autisme en natuurwetmatig denken Lees verder »
Online training C5 Autisme en lichaamsbewustzijn
Online training Sensorisch gevoelig en een hoge pijngrens hoe gaan die twee samen? Van een lichaamsvreemd bewustzijn naar bewust in en met het lichaam zijn InzichtOntdek hoe mensen met autisme het lichaam ervaren KennisWeet welke fysieke problemen er kunnen optreden bij mensen met autisme KundeLeer hoe je hen kunt helpen met lichaams- en autisme specifieke …
Online training C5 Autisme en lichaamsbewustzijn Lees verder »