5 opvoedtips voor bewuste ouders

…die gelukkige en zelfbewuste kinderen willen grootbrengen

Ik heb een achtergrond als integratief kindertherapeut, werkte in mijn jonge jaren in kinderdagverblijven en ben moeder van 4 kinderen in de leeftijdscategorie van nu 8-18 jaar. Ik heb grote liefde voor kinderen. Ik houd van hun puurheid, oprechtheid, creativiteit en nieuwsgierigheid. De open blik ten opzichte van de wereld. De eagerness waarmee ze willen leren. En de intrinsieke goedgezindheid naar mensen waarmee ze allemaal geboren worden… die wij als ouders natuurlijk willen behouden. Wat is belangrijk voor kinderen die wij een gelukkig en zelfbewust leven gunnen?

Een kind is geen ongeschreven blad. Het heeft een ziel en karakterstructuur. Ook heeft het tijdens de zwangerschap al allemaal suggesties mee gekregen door de gevoelens van moeder. Een groot deel van de overtuigingen echter wordt gevormd na en vanaf(!) de geboorte door hoe jij als ouders met hen omgaat. Daarmee zullen ze hun perceptie van de werkelijkheud vormen. Jouw houding zet zich om in overtuigingen over hoe deze wereld werkt, daarom:

 

 1. Geef hen wat belangrijk is dat ze zichzelf gaan geven:
  Geef je kinderen vertrouwen en ze zullen zichzelf gaan vertrouwen. Geef je kinderen verantwoordelijkheid en ze zullen verantwoordelijkheid leren. Geef ze liefde en ze zullen zichzelf gaan liefhebben. Geef ze neutrale(!) feedback en ze zullen een oordeelloze interne observator kweken. Geef hen qualitytime en ze zullen hun leven inrichten met een gezonde balans voor zichzelf. Wees vriendelijk en ze zullen vriendelijkheid gaan leven, naar zichzelf en naar de buitenwereld. Want alles wat voor jou vanzelfsprekend is jezelf te geven (omdat je het kreeg), geef je ook aan de buitenwereld!
 2. Geef ze de ruimte zichzelf te zijn in plaats te zijn zoals jij wilt dat ze zijn.
  Oftewel: Zie je kinderen in de dingen die eigen voor hen zijn. Om ze te stimuleren hun eigen zielenpad te volgen is het belangrijk dat je opmerkt wanneer ze iets doen dat ze echt van binnenuit graag doen en leuk vinden en daar ruimte voor geven. Zo ontwikkelen ze dat waarvoor ze geboren zijn.
 3. Leer je kinderen altijd zelf te blijven nadenken en hun eigen ‘ja’s en ‘nee’s te volgen.
  We willen geen ja-knikkers, maar bewuste volwassenen die een steentje bijdragen aan de maatschappij. Een maatschappij overigens die organische mag groeien. Groei is alleen mogelijk als er nieuwe ideeën komen, anders borduren we voort op het voorgaande. Er zijn al veel te veel mensen bewusteloos geraakt door klakkeloos programma’s te moeten volgen. Leer ze zelf te blijven nadenken. Te checken of opgelegde regels wel kloppen met hun innerlijke ja en nee. Zo voeden wij pioniers op die veranderingen kunnen inzetten.
 4. Neem hun gevoelens serieus, maar blijf niet hangen in drama.
  Een heel belangrijke als het gaat om emotionele volwassenheid en geluk! Emoties zijn ons innerlijk navigatiesysteem. Als jij hun gevoelens serieus neemt, blijven zij in contact met hun emotionele gids. Maar blijf niet hangen in het verhaal dat eraan vooraf ging (het drama), want daarmee kweek je slachtoffers en waar slachtofferschap is, is per definitie lijden. Een cruciale scheidslijn waarin je consequent aan de constructieve kant van wilt blijven staan.
 5. Wees het voorbeeld van wat je belangrijk vindt in een persoon.
  Zeg het niet, maar leef het! Vertellen hoe het moet en zelf iets anders laten zien werkt niet en is hypocriet naar je kind. Je kunt niet verlangen dat zij zich voorbeeldig gedragen als jij iets anders laat zien. Uiteindelijk is de enige manier van goed opvoeden is een goed voorbeeld zijn.

 

Natuurlijk zijn deze opvoedtips gebaseerd op mijn ideeën en ervaringen over een gelukkig en bewust leven. En van wat ik in mijn kinderen zag ontwikkelen. Is het jouw overtuiging dat je gelukkiger bent als je je bijvoorbeeld schikt naar de regels van de gemeenschap, dan zal mogelijk punt 3 anders geformuleerd moeten worden. ‘Praat netjes met 2 woorden, volg de instructies van de juffrouw, doe wat de dokter zegt, houd je aan de regels’ enzovoorts. Ben je door deze tips wakker geschud en wil je anders, maar zit je zelf ook nog vast aan regels, kijk dan eens goed naar punt 5, want dat is de basis van wat je gaat overdragen.

Leren leven op je emotionele kompas (A1-2)

Weekend 2-daagse voor iedereen die zijn emotionele navigatiesysteem wil leren begrijpen en gebruiken.
Wist jij dat iedere emotie, ook de ogenschijnlijk negatieve, een zeer positieve boodschap voor ons heeft? Via emoties spreekt ons diepere zelf tot ons. Hoe dat werkt, hoe je meer in contact kunt komen met je gevoel en wat ze ons willen vertellen ga je in deze dagen leren. Deze 2-daagse bevat module 1 en 2 van de opleiding tot EmotieCoach

Lees verder

Leren Leven Op Je Emotionele Kompas (A1-2)

Weekend 2-daagse voor iedereen die zijn emotionele navigatiesysteem wil leren begrijpen en gebruiken.
Wist jij dat iedere emotie, ook de ogenschijnlijk negatieve, een zeer positieve boodschap voor ons heeft? Via emoties spreekt ons diepere zelf tot ons. Hoe dat werkt, hoe je meer in contact kunt komen met je gevoel en wat ze ons willen vertellen ga je in deze dagen leren. Deze 2-daagse bevat module A1 en 2 van de opleiding tot EmotieCoach

Lees verder

2 gedachtes op “5 opvoedtips voor bewuste ouders”

 1. Liefde voor punt 5 ♡
  Zo waar voor mij! We kunnen allemaal nog zoveel regeltjes maken, maar uiteindelijk volgen zij ons voorbeeld (onze energie).

  Mijn beleving is ook dat we meer mogen opvoeden vanuit ons hart (ipv ons hoofd). Als je grenzen aangeeft vanuit jouw hart, dan klopt het altijd! ♡

 2. Vera, ik resoneer geheel met je mee!!! Vanuit het hart opvoeden, de puurste staat van Zijn! Uit ervaring ,onze kinderen zijn 18 en 20 jaar!!! Zij hebben niet anders gezien. Ze zijn prachtig en daardoor handelend vanuit zichzelf. Kritisch en opbouwend met reflectie. Liefs Angela

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

EEC logo liggend wit-oranje
 
OMDAT INZICHT HET VERSCHIL MAAKT

Het Emotie Expertise Centrum heeft als doelstelling het overdragen van kennis en inzicht over de functie, boodschap, werking van en omgang met emoties.
Wij streven ernaar dat emoties weer de positieve aandacht krijgen die ze verdienen, zodat de mens in balans met zichzelf en zijn omgeving kan functioneren.

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Something went wrong. Please check your entries and try again.

We gebruiken MailChimp als ons marketingautomatiseringsplatform. Door hieronder te klikken en dit formulier in te dienen, erkent u dat de door u verstrekte gegevens worden overgedragen aan MailChimp voor verwerking in overeenstemming met het Privacybeleid en de Voorwaarden van MailChimp.

Founder

Vera Helleman is oprichter van het EEC, schrijfster van 'De emotie encyclopedie' en founder van het gedachtegoed rondom de acht emotiegroepen en hun betekenissen. Tevens trainer van de EmotieCoach opleiding.

Winkelmand
Scroll naar top