Emoties afkomstig uit je kindertijd

vraag: 
Door mijn complexe PTSS word ik door mijn emoties telkens op het verkeerde spoor gezet. Ik raak dan totaal van slag en val dan in mijn emoties van gebeurtenissen die er niet meer zijn. Ik heb therapie na therapie. In mijn hoofd weet ik dat die emoties van mijn kind-zijn zijn, en toch val in telkens in die diepe put. Ik ben benieuwd naar jouw zienswijze.

antwoord:
Lieve sis, het eerste wat me opvalt in je vraag is je opmerking: "dat emoties van mijn kind-zijn zijn" daarom natuurlijk deze titel. Die behoeft uitleg. Belangrijk om te begrijpen is dat emoties altijd over NU gaan. Emoties reageren op iets dat in dit moment gebeurt. Om emoties te veranderen, moeten we dus kijken naar wat je heel even daarvoor hebt ontmoet. Ontmoet in je buitenwereld of in je binnenwereld. (Of in je binnenwereld als reactie op de buitenwereld...) Let op! We hoeven daarvoor dus niet naar je kindertijd te kijken of gebeurtenissen daaruit. We moeten kijken naar welke overtuigingen je daarover hebt opgeslagen en nog steeds gelooft... en... aan vasthoudt. Die geloven worden getriggerd als je iets ontmoet in de buitenwereld dat je associeert met herinneringen. Herinneringen waar je bepaalde conclusies uit hebt getrokken. Emoties reageren op deze conclusies! We willen dus achterhalen welke conclusies je op dat moment weer hebt gelooft en of die nog van nut zijn voor je.... dus:

 • Welke conclusie hebt je gemaakt?
 • Is deze nog van nut voor je?

Ieder keer als je een emotie ervaart ga je dat onderzoeken. Is het antwoord op de tweede vraag ja, dan ga je onderzoeken of je dat ook nog van andere kanten kunt bekijken, zodat het nut oplost. Is het antwoord nee, of nee geworden na je onderzoek, dan is het aan jou om het direct los te laten en je focus te verleggen op iets dat je verkiest boven deze mindset (mindfuck). Hoe eerder je ingrijpt, hoe ondieper die put wordt.

Dit alles vraagt enorme inspanning en de kunde om je eigen brein van een afstand te observeren, maar de simpelheid van deze werkwijze maakt het toepasbaar. En ik heb ex(!)-PTSS cliënten horen zeggen dat dit begrijpen hun heeft gered.

Ook een duidelijk artikel hierover is: the optimist - februari 2019

Lezing: Emoties bij kinderen

0 reacties

Lezing waarin Vera een introductie geeft over emoties en hoe deze van toepassing zijn op kinderen en hoe jij hen daarmee kan helpen.

Lees verder

Lezing: Emotieregulatie

0 reacties

Lezing waarin Vera een introductie geeft over de werking van onze emoties en hoe deze op een gezonder manier te reguleren.

Lees verder

Lezing: Emoties en fysieke klachten

0 reacties

Lezing waarin Vera een introductie geeft over de werking van emoties en hoe deze gerelateerd zijn aan fysieke klachten

Lees verder

Lezing: Emotionele triggers

0 reacties

lezing waarin Vera een introductie geeft over de werking van emoties en ons mens-zijn

Lees verder

Emotiegroep Angst – onze duale werkelijkheid (A8)

0 reacties

Emotiegroep angst leert ons over de duale wereld waarin wij leven. Deze dagtraining is voor hen die zich willen verdiepen in de functie en omgang met emoties als angst, stress en paniek, maar ook over verantwoordelijkheid en het roer in eigen hand nemen.

Lees verder

Als waren wij als kinderen (D1)

0 reacties

In deze trainingsdag gaan we onderzoeken en ervaren wat er nou zo kenmerkend is aan kinderen. Wat wij er als opvoeders uit halen door andere dingen erin te willen stampen. Hoe wij kunnen herstellen wat verloren is gegaan en hier zelf van kunnen leren. We maken hierin de koppeling naar de gezonde balans in de emotiegroepen.

Lees verder

Opvoeding, oorzaak & gevolg (D2)

0 reacties

Waar we ons in deze dag op richten is bewustwording van de verregaande gevolgen van alles dat wij naar het kind toe doen, zeggen, niet-zeggen en uitzenden. En hoe we dat bewust en positief kunnen inzetten.

Lees verder

Communiceren met kinderen (D3)

0 reacties

Kinderen spreken een taal die het mogelijk maakt aanpassingen te maken IN hun projecties. Daarbij zul jij je die taal eigen moeten maken als je werkelijk wilt verbinden met het kind. Maar ook zul je door deze taal weer te gaan spreken begrijpen hoe jouw eigen binnenwereld (en daarmee je buitenwereld) functioneert.

Lees verder

Lezing: Emoties binnen de partnerrelatie

0 reacties

Lezing waarin Vera een introductie geeft over de werking van emoties en hoe deze binnen de relatie zich kunnen uiten en op elkaar dienend of saboterend kunnen zijn

Lees verder

Het kind in relatie (D4)

0 reacties

Een kind is afhankelijk… van ouders, leerkrachten en de mensen waartoe hij gedoemd is mee om te gaan. Dat betekent dat het kind om moet gaan met vele verschillende relaties. En lang niet altijd gelijkwaardig. Hoe begeleid je het hierin? En welke rol heeft het kind in relatie tot jou?

Lees verder

2 reacties op “Emoties afkomstig uit je kindertijd”

 1. Vera en vraagsteller,

  Ik ben heel blij dat ik dit “toevallig” lees.
  Het komt passend op mijn pad vandaag. Ik ga mij gelijk inschrijven voor een training denk ik. 🙂

  Het is zo fijn je af en toe tegen te komen Vera, via deze weg of in real life.

  Shivai 🙂

  Kathleen

 2. Hmmmm…. maar wat nou als je automatisch gedrag vertoont en dit pas veel later ontdekt? Wat als relaties op zich een trigger zijn om uit verbinding met jezelf te schieten? Onveiligheid zorg voor een blinde vlek, dus er valt weinig emotie te ervaren, laat staan herkennen als je het niet doorhebt, toch?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

EEC logo liggend wit-oranje
 
OMDAT INZICHT HET VERSCHIL MAAKT

Het Emotie Expertise Centrum heeft als doelstelling het overdragen van kennis en inzicht over de functie, boodschap, werking van en omgang met emoties.
Wij streven ernaar dat emoties weer de positieve aandacht krijgen die ze verdienen, zodat de mens in balans met zichzelf en zijn omgeving kan functioneren.

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Something went wrong. Please check your entries and try again.

We gebruiken MailChimp als ons marketingautomatiseringsplatform. Door hieronder te klikken en dit formulier in te dienen, erkent u dat de door u verstrekte gegevens worden overgedragen aan MailChimp voor verwerking in overeenstemming met het Privacybeleid en de Voorwaarden van MailChimp.

Founder

Vera Helleman is oprichter van het EEC, schrijfster van 'De emotie encyclopedie' en founder van het gedachtegoed rondom de acht emotiegroepen en hun betekenissen. Tevens trainer van de EmotieCoach opleiding.

Winkelmand
Scroll naar top