Emoties overnemen van een ander, hoe zit dat?

Vraag: In mijn omgeving hoor ik vaak dat HSP’ers emoties overnemen van een ander. Iedere keer als ik dit hoor of lees, denk ik ‘dat is niet waar’. In mijn beleving (zelf HSP) voel ik wel de energie van de ander, maar is het niet zozeer dat je het óverneemt. Hoe zie jij dit?

Ik heb deze vraag uitgekozen om te beantwoorden, omdat dit inderdaad heel vaak gezegd wordt en het ietwat genuanceerder in elkaar zit. Het doet me denken aan een sessie die ik ooit had met een vrouw. Zij ontving voor therapeutische consulten mensen in haar praktijk aan huis. Aan het eind van de dag ervaarde zij dat alle gevoelens van de mensen die die dag bij haar langs waren gekomen nog in haar systeem waren. Een veel gehoorde klacht van HSP therapeuten.

Sensitieve mensen kunnen inderdaad andere mensen 'voelen', net als bijvoorbeeld paarden dat doen. Overigens kan iedereen dat, maar mensen met een hogere sensitiviteit zijn meer gefocust/gewend dit voel-instrument te gebruiken. Op dat moment komt de energie van de ander in jouw voel-veld en kun je dit waarnemen. Je herkent deze energie dan, omdat niets menselijks ons vreemd is, en labelt deze als zijnde een emotie. Overnemen impliceert echter iets anders. Dat geeft aan dat je na dat contact zelf met die emotie blijft lopen. Dat kan twee oorzaken hebben.

 • Of je hebt deze emotie 'eigen' gemaakt, omdat het resoneert met een thema in jezelf dat je door dat gevoel weer herinnert. Vervolgens blijf je aan dat eigen verhaal vasthouden, zodat er emoties reageren. Dit zijn dus je eigen emoties(!) aangeraakt door wat je bij de ander voelde.
 • Het kan ook zijn dat je besluit(!) verbonden te blijven met die andere persoon en een energetisch lijntje legt, waardoor je de ander voelend blijft waarnemen. Dit is mogelijk omdat de voel-laag eigenschappen heeft die voorbij tijd en ruimte gaan.

Om dit laatste te verduidelijken terug naar het voorbeeld van de vrouw die haar cliënten ontving in haar huis. Toen zij klein was ontdekte zij dat ze lief gevonden werd wanneer zij anderen haar aandacht en liefde schonk en dat mensen blij werden als ze dat deed wanneer ze zich naar voelden. Zij heeft toen onderweg in haar leven besloten(!) om als voor de ander gevend beschikbaar te zijn. Dit besluit zorgde ervoor dat zij dus zelf(!) de verbinding in stand hield met de mensen die haar om hulp hadden gevraagd ook nadat de sessie voorbij was. Het moment dat ik haar daarop wees en ze zich dat bewust werd, kon ze dit besluit eindelijk herzien en had ze geen last meer van het 'overnemen' van gevoelens van cliënten.

Wat er namelijk gebeurt is dat als jij je energie verlegd naar de ander, om hen te voorzien van voeding, of omdat je je verbonden voelt met hen en verbonden wilt blijven (Dit zou ook kunnen voorkomen met een verliefdheid bijvoorbeeld). Als je dat bij meer mensen doet, dan wordt de energie in je eigen centrum ijler. Daar wordt je erg moe van. Het is belangrijk dat wij onze energie gecentreerd houden en niet naar buiten toe laten versnipperen. Dit gebeurt bij iedereen die zijn aandacht(!) verlegd naar iets buiten zichzelf.

Kortom: We nemen geen emoties van anderen óver, we nemen ze waar en doen er dan vervolgens iets mee... of niet.

Hoe emoties ons naar onze roeping leiden

Lezing waarin Vera Helleman een introductie en demonstraties geeft over de functie en werking van emoties met betrekking tot het vinden van onze roeping.

Lees verder

Projecties leren begrijpen middels je emoties

Lezing waarin Vera Helleman uitlegt hoe onze emoties ons kunnen helpen de situaties die we in ons leven aantrekken te begrijpen. Wat vraagt dit van ons of wat brengt het ons? Dit is een introductie in de 8 emotiegroepen waarin demonstraties met mensen uit de zaal aan bod komen.

Lees verder

10 gedachtes op “Emoties overnemen van een ander, hoe zit dat?”

  1. Heel herkenbaar. Mooi uit gelegd.
   Ik kan emoties eigen maken en zie het nu als een kans ze opnieuw je doorvoelen en los te laten. (Weet niet of het zo werkt)
   Toch ook nog een vraag… Hoe herken je eerder….wat zijn de signalen dat dat gebeurd. Zodat je eerder een stukje bewust bent. Ipv achteraf ….tot die conclusie te komen

 1. Lia timmermans

  Overgave aan de ander bij goed geaard zijn voorbeeld, je staat met je rug naar de ander oefening is laat je achterover vallen in de handen van de ander kun je energetisch voelen dat de ander er niet klaar voor is

 2. Heel erg goed artikel! Alles is in verbinding en in die zin is dus niets persoonlijk. Voor mij een ware expansie van leven 😊 . Dank je wel, Vera!

 3. Mijn zondag wordt met dit artikel ook van binnen zonnig (buiten schijnt de zon al), dank je wel Vera.
  Ik meen en roep al jaren dat je geen emoties overneemt van een ander en dat andermans energie resoneert met eigen emoties of dat je de emotie van de ander in je eigen lijf waarneemt, als een handige boodschap. Maar soms voldeed die uitleg niet als ik geen thema in mezelf kon vinden en toch met de ander bezig bleef. En nu heb ik het antwoord daarop gevonden in de tweede oorzaak die je aangeeft. Heeel fijn. Kan ik mijn/onze visie nog duidelijker overbrengen naar anderen.

 4. Het waarnemen doe je doormiddel van voelen. Het kan niet anders. Op het moment dat je de ander voelt, kan er ook eigen emoties aangeraakt worden, maar het begint bij voelen van de andermans emotie. Klinkt wat dubbel in mijn oren. Wel goed advies…

 5. Dank je wel voor helderheid.het is me al jaren duidelijk dat het onmogelijk is emoties over te nemen ofal te weten wat de ander voelt.altijd draait het om de herkenning.ik herken in mezelf waar de ander zit.en hoe beter ik mezelf kan herinneren des te meer er resoneert.wanneer ik iets mee naar huis neem van de ander is er werk aan de winkel.het onderzoek in mezelf.

 6. Ik denk inderdaad ook niet dat je het overneemt alleen in mijn geval ga ik in de energie en de gedachten en de meningen van de ander zitten en vergeet ik totaal mijn eigen mening en gevoelens.Is dit dan een onzekerheid of minderwaardig voelen aan de ander omdat je denkt die zal het toch wel beter weten..ik denk het wel ja

 7. Inspirerend waarvoor dank. Ik ben soms bij regenachtig weer zeer moe. Ik associeerde dit met electromagnetische stralingen (weersomstandigheid). Nu kan ik onderzoeken of dit idd niet eerder te wijten is aan mijn energie die ik (te lang) verleg of aan het (te lang) verbonden zijn, met energieverlies tot gevolg en dat zich bij een bepaalde weersomstandigheid uit, getriggerd door een gebeurtenis in het verleden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *